clinic-ramona

کلینیک روانشناسی رامونا

شماره تماس جهت رزرو نوبت

۰۲۱۸۸۰۰۱۰۳۸ / ۰۹۱۹۵۴۹۰۷۶۵

کلینیک روانشناسی رامونا

clinic-ramona

کلینیک روانشناسی رامونا

شماره تماس جهت رزرو نوبت

۰۹۳۶۵۱۴۸۰۳۶ / ۰۹۱۹۵۴۹۰۷۶۵

مشاوره زوج درمانی چیست + انواع مختلف زوج درمانی؟

مشاوره زوج درمانی کلینیک روانشناسی رامونا

زوج درمانی چیست؟ چه زمانی به زوج درمانگر مراجعه کنیم؟

 مشاوره زوج درمانی که به آن مشاوره ازدواج نیز می گویند، نوعی روان درمانی است که در آن  مشاور خانواده یا روانشناس  با تجربه بالینی با زوجین گفتگو می کند تا راه حل مناسبی برای مشکلات بین زوجین بیابد. مشاوره ازدواج به مردان و زنان کمک می کند تا مشکلات و اختلافات خود را حل کنند. مشاوره زوجین همچنین باعث بهبود روابط زن و مرد می شود تا بتوانند زندگی بهتری را تجربه کنند. زوج درمانی به دو نفر که در یک رابطه عاطفی هستند کمک می کند تا فهم و درک درستی از رابطه خود پیدا کنند و اختلاف نظرها را حل و فصل کنند. در نتیجه با استفاده از مداخلات درمانی رضایت آنها را از رابطه افزایش دهید.

چه زمان باید به زوج درمانگر مراجعه کرد؟

تصمیم گیری برای مراجعه به یک زوج درمانگر می تواند گام بزرگی در زندگی شما باشد. اول از همه باید این واقعیت را بپذیرید که در یک رابطه عاطفی همه چیز به خوبی پیش نمی رود که البته سخت و دشوار است و اغلب ترسناک به نظر می رسد. اما در واقع این نوع روان درمانی به شما کمک می کند تا مشکلاتی را که بین شما و شریک عاطفی تان ایجاد می شود با کمک روان درمانگر حل کنید و علت بسیاری از آنها را درک کنید.

معمولا ایده مراجعه به روانشناس زوجین چیزی است که ممکن است هر دو طرف در برهه ای به آن توجه کنند، اما به دلیل عدم اطمینان از صحت نظر خود و یا اثربخشی زوج درمانی به تأخیر می افتند. شما چی فکر میکنید به نظر شما روانشناس می تواند به حل مشکلات بین زوجین کمک کند؟  زوج درمانی برای چه نوع افرادی مناسب است؟ چگونه متوجه می شوید که زمان مناسبی برای مراجعه به روانشناس برای زوج درمانی است؟  هزینه نفقه همسر چگونه تعیین می شود و به چه عواملی بستگی دارد؟

جلسات مشاوره زوج درمانی

در واقع، مشاوره زوجین شامل جلساتی است که برای بهبود حل مسئله، توسعه مهارت های ارتباطی و شناسایی اهداف زندگی و مسئولیت های روابط طراحی شده اند. سایر عوامل رایج عبارتند از خیانت، مشکلات مالی، بیماری، سایر تغییرات زندگی، و روانشناسی عمومی خشم و اختلالات زناشویی. مدت جلسات مشاوره زوجین معمولا کوتاه است. عموماً زنان و مردان به جلسات دعوت می شوند. در جلسات اول به سوالاتی از جمله مشاوره زوجین به چه معناست و در جلسات بعدی به سوالات و مسائل اساسی تری می پردازند.

بر اساس مطالعات انجام شده آمارها نشان می دهد که از هر سه ازدواج در سال ۱۴۰۰ یک مورد به طلاق منجر شده است، بر این اساس آمار طلاق در ایران  هر روز رو به افزایش است و این را نباید فراموش کرد که معمولا کودکان طلاق تحت تاثیر روابط پدر و مادرشان قبل و بعد از طلاق قرار می گیرند و ممکن است در آنها اضطراب و افسردگی بوجود آید که در آن صورت روانشناس کودک باید در این قضیه ورود کند. بر اساس تحقیقات انجا شده میتوان فهمید که کیفیت ایفای نقش مادر و پدری مسیر و  آینده فرزندان را مشخص می کند. همچنین کیفیت ایفای نقش پدر و مادری با کیفیت ازدواج نیز مرتبط است .

 ازدواج موفق، یکی از مهمترین و زیباترین اتفاق هایی است که هر فرد در زندگی خود میتواند تجربه کند زیرا سرانجام و آینده ای بهتر را برای فرزندان به ارمغان می آورد.

 داشتن آگاهی و آمادگی برای انتخاب همسر و چگونگی مهارت مدیریت زندگی و کسب آگاهی و دانش زناشویی در همسران امری مهم تلقی می شود و زوجین باید برای یک ازدواج موفق وحفظ و استحکام بخشیدن روابط خود تلاش کنند و کمک ها و راهنمایی های لازم را از مشاور زوج درمانی خوب یا مشاوره قبل از ازدواج دریافت کنند .  برقراری رابطه صمیمانه بین زوجین می تواند منع لذت و در عین حال منبع ناراحتی باشد پس در ادامه مطلب به معرفی رابطه صمیمانه بین زوجین می پردازیم.

مشاوره زوج درمانی و صمیمیت بین زوجین

صمیمیت بین زوجین

طبق مشاوره های زوج درمانی و نظر زوج درمانگر ، صمیمیت به عنوان یکی از نیاز های اساسی انسان مفهوم سازی می شود . صمیمیت فقط این نیست که گاهی آن را بخواهیم یا به آن تمایل داشته باشیم و یا دوست داشته باشیم که صمیمی باشیم .

صمیمیت یک نیاز است که ریشه ی آن از نیازی بنیادی تر  یعنی دلبستگی نشات می گیرد . آشفتگی های شدید در شکل گیری دلبستگی مادر و نوزاد  یا نا توانی در شکل گیری دلبستگی سالم دوران نوزادی ، به هر دلیل که باشد ، پیامد های ناگواری برای رشد دلبستگی در زندگی آینده دارد . نیاز به صمیمیت در حقیقت جنبه رشد یافته و متمایز نیاز زیستی تماس و نزدیکی با انسانی دیگر است .

به طور کلی صمیمیت از چندین بخش تشکیل شده است و هسته اصلی آن ، شناخت ، درک و پذیرش طرف مقابل ، همدلی با احساسات او و قدر شناسی است.

ترس از صمیمیت ترس اصولا خودش را با اضطراب و وحشت نشان نمی‌دهد. ترس از صمیمیت باعث می شود که فرد از ایجاد صمیمیت با افراد اجتناب یا دوری کند یا حتی ناخوداگاه انجامش دهد. افرادی که ترس از صمیمی شدن دارند ممکن است از فکر صمیمی بودن با شخص دیگری دچار ناراحتی یا اضطراب شوند.

مشاوره زوج درمانی و انواع صمیمیت زوجین

مشاوره زوج درمانی و ( صمیمیت روان شناختی )

صمیمت روانشناختی نیاز به ارتباط ، مشارکت و …  میباشد. هسته اصلی صمیمیت روانشناختی را  نیاز فرد به در میان گذاشتن و بیان امید ها ، آرزو ها ، نگرانی ها برنامه ها ، ترس ها ،،مشکلات و تعارض ها با همسر ، تشکیل می دهد . برای این که  صمیمیت روان شناختی بین زوجین ایجاد شود زوجین باید در رابطه امنیت بوجود بیاورند  که نیاز به اعتماد بین دو طرف می باشد. زوجین باید بدون  اینکه ترسی از قضاوت ، تنبیه شدن ، تمسخر ، اهانت و … داشته باشند کاملا  احساس امنیت کنند. تا برای یکیدیگر  موضوعات مهم درونی خود را در میان بگذارند.

مشاوره زوج درمانی و ( صمیمیت عقلانی )

صمیمیت عقلانی یکی از آن مواردی میباشد که  زوجین باید عقاید و افکار و باور های خود را با یکدیگر در میان بگذارند.صمیمیت عقلانی بین زوجین  نیازمند احترام به دیدگاه طرف مقابل است و به خصوص به نظرات متفاوت او . مطالعات در زمینه مشاوره خانواده نشان میدهد وجود نقش گزینی در رابطه زوجین مهم است یعنی اینکه شما بتوانید به جای دیگری بگذاریم و چیزی را احساس کنیم که طرف مقابل احساس می کند و جهان را از دریچه چشمان همسر خود دریافت کنید. . همدلی برای ایجاد صمیمیت واقعی ضرورری می باشد. در حقیقت یعنی توانایی به اشتراک گذاشتن درونی ترین احساسات خود با دیگر

مشاوره زوج درمانی و ( صمیمیت عاطفی )

از نظر مشاوره زوج درمانی صمیمیت عاطفی در واقع ضلع عاطفی عشق است صمیمیت عاطفی به معنای سهیم شدن با تمامی احساسات همسر مانند شادی ، خوشحالی ، غمگینی ، ناراحتی ، تنهایی ، خستگی و افسردگی و بر قراری ارتباطی صمیمی  میباشد . برای ایجاد صمیمیت عاطفی باید موانع و محدودیت های اندکی وجود داشته باشد تا احساسات به راحتی بتوانند در یک رابطه بیان شوند.

مشاوره زوج درمانی و ( صمیمیت جنسی )

طبق نظر مشاوره زوج درمانی یکی از مهم ترین موضوعات در زندگی زناشویی مسئله صمیمیت جنسی است. این صمیمت یعنی نیاز به ارتباط بر قرار کردن، بیان کردن افکار، احساسات ، خیال پردازی های شهوانی و جنسی با همسر است . هدف از این نوع صمیمیت بر انگیختن تمایلات جنسی می باشدشناخت عمیق از شخص مورد علاقه تان و دانستن اینکه او نیز شما را عمیقا می شناسد و به شما علاقه دارد، می باشد. شاخصه اصلی عشق سالم زناشویی ، رابطه ای است که در آن تعهد مشتاقانه به فردی دیگر وجود دارد و هر دو نسبت به رشد و تحول رابطه تعهد دارند

مولفه های عشق سالم شامل چیست ؟

شناخت درست از یکدیگر

شناخت درست از یکدیگر

اعتماد و صداقت

اعتماد و صداقت

احترام به یکدیگر

احترام به یکدیگر

پذیرش یکدیگر

پذیرش یکدیگر

از موارد دیگر صمیمیت که در مشاوره زوج درمانی بیان شده است شامل موارد زیر میباشد.  زیبایی شناختی ،زمانی و اجتماعی , صمیمیت جسمی ، صمیمیت معنوی میباشد . تفاوت های شدید زوجین در مولفه های صمیمیت از رضایت آن ها کم خواهد کرد. موارد زیادی وجود دارد که باعث ترس شخص از صمیمیت شود. بیشترین نگرانی های زوجین مربوط به تجربیات و ترس از گذشته به ویژه تجربیات دوران کودکی است. از موارد موثر دیگر مکانیسم دفاعی میباشد. فرد به خود اجازه نمی دهد به شخص دیگری اعتماد کند. زیرا نمی خواهد صدمه ای ببینید.

عمق صمیمیتی که افراد در رابطه خود ایجاد می کنند به میزان زیادی بستگی به توانایی آنان برای ارتباط دقیق ، موثر و روشن با افکار، احساسات ، نیاز ها و خواسته ها و تمایلات دارد . بنابراین یادگیری چگونگی ارتباط  کار آمد ، اولین گام در فرایند ایجاد رابطه ای خوب به شمار می رود . بسیاری از همسرانی که به مرکز زوج درمانی و زوج درمانگر مراجعه می کنند تا با مشکلات رابطه زناشویی خود کنار بیایند ، اغلب بیان می کنند که ارتباط ضعیف دلیل اصلی آن ها می باشد.

از نظر روانشناس درمانگر افرادی که ترس از صمیمیت دارند در بیان نیازها و خواسته ها دچار مشکل می شوند. بازخورد این مساله ناشی از احساس عدم شایستگی برای حمایت شدن از جانب دیگران است. از آنجا که اطرافیان قادر به “ذهن خوانی” نیستند این نیازها شناخته نشده و برآورده نمی شوند. اساساً احساسات شخص را در مورد بی ارزش بودن آنها تأیید می کنند. این می تواند به یک دور باطل تبدیل شود، که در آن عدم درک شریک از نیازهای بیان نشده منجر به عدم اعتماد بیشتر به روابط می شود.

مشاوره زوج درمانی و نتیجه گیری نهایی

مشاوره زوج درمانی و نتیجه گیری نهایی

حفظ رابطه و ایجاد صمیمیت در رابطه به تدریج اتفاق می‌افتد و نمی‌توان انتظار داشت که به یک باره رابطه بهبود یابد و پایدار بماند پس در نتیجه برای حل مشکلات زناشویی یادگیری مهارت های پایه اقدامی مثبت و موثر خواهد بود که از مهم ترینمهارت ارتباطی میتوان به گوش دادن  مهارت ابراز احساس ها و بیان نیاز ها و به عبارتی شناسایی عواطف و سپس دادن جوابی مناسب برای آن اشاره کرد

از موارد دیگر می  توان به مهارت های مذاکره و حل مسئله اشاره کرد. در طی جلسات مشاوره زوج درمانی روانشناس و زوج درمانگر به بهترین شکل هر یک از مهارت های ارتباطی را بر اساس نیاز زوجین آموزش می دهد. و پس از ارزیابی مهارت های ارتباطی زوجین روش های نا کار آمد آن ها را شناسایی می کند و آن ها را تغییر می دهد