clinic-ramona

کلینیک روانشناسی رامونا

شماره تماس جهت رزرو نوبت

۰۲۱۸۸۰۰۱۰۳۸ / ۰۹۱۹۵۴۹۰۷۶۵

کلینیک روانشناسی رامونا

clinic-ramona

کلینیک روانشناسی رامونا

شماره تماس جهت رزرو نوبت

۰۹۳۶۵۱۴۸۰۳۶ / ۰۹۱۹۵۴۹۰۷۶۵

هدف از روانشناسی کودک نوجوان چیست؟

روانشناسی کودک و نوجوان یکی از شاخه‌های روانشناسی است که به بررسی دقیق و علمی کودک و همچنین نیازهای او می‌پردازد. روانشناسی کودک باعث شناخت مراحل رشد و خصوصیات رشدی، رفتاری کودک در هر سنی می شود. در روانشناسی کودک و نوجوان روی درمان مسائل روانی ، شناختی ، عاطفی ، رشدی و …. کار می شود. هدف از این نوع روانشناسی این میباشد که یک الگوی طبیعی را برای زندگی کودک و نوجوان مشخص کنیم و به این وسیله بتوانیم انحرافات، مشکلات و کج رفتاری ها را شناسایی کرده، مسئولیت‌ها و وظایف خود را بدانیم و عملی کنیم.

روانشاسی کودک و نوجوان و تربیت فرزند توسط والدین

تربیت فرزند توسط والدین

یکی از گسترده ترین و مهم ترین شاخه های علم روانشناسی، روانشناسی کودک میباشد. در روانشناسی کودک آگاهی از درک فرایند های طبیعی رشد آدمی به عبارتی آگاهی از دوره های رشد در تربیت کودک و تربیت نوجوان نقش اساسی دارد و بر رفتار کودکان اثر می گذارد . همه ما می خواهیم کودکانمان را طوری تربیت کنیم که در آینده جوانانی سازگار و به دور از هر گونه مشکل رفتاری و عاطفی باشند ، اما تعداد اندکی از والدین آموزش های لازم در خصوص تربیت کودک یا چگونگی تغییر رفتار جهت رسیدن به هدف را یاد می گیرند و استفاده می کنند.

اکثر والدین از قضاوت های خود و یا نصیحت دیگران و برزگسالان برای تربیت فرزند خود استفاده می کنند. در واقع روانشناسی کودک به تمام مسائل مربوط به کودکان از جمله تربیت فرزند می پردازد. کسب این درک و آگاهی مستلزم یادگیری شیوه های کاربردی برای ارتقای رشد سالم می باشد . به عنوان  مثال چگونه رفتار های خوب کودک را تشویق کنیم و با رفتار های بد او برخورد موثر داشته باشیم . 

تحقیقات انجام شده در روانشناسی کودک و نوجوان

بر اساس تحقیقات انجام شده  توسط روانشناسان کودک و نوجوان استفاده از امکانات روانشناسی می تواند در تعلیم کودک نقش مهمی ایفا می کند. مرکز مشاوره رامونا با آشنا کردن والدین با اشتباهات رایج تربیتی ، و همچنین تشکیل دادن کارگاه های ارتباط والد – کودک و کارگاه های تربیت فرزند و یا کارگاه تکنیک های فرزند پروری و تکنیک های صحیح تشویق کردن و بهبود روابط والد و کودک ،و آموختن نحوه اثر گذاشتن بر رفتار کودک  همچنین مقابله با مشکلات رفتاری کودکان می تواند به والدین کمک کند تا از عهده پرورش کودک نوپا ، دبستانی و تا نوجوانی بر آیند .

همچنین خصوصیات رفتاری و اخلاقی تمامی اعضای خانواده به ویژه والدین  و آگاهی از شیوه های موثر تربیت و آشنایی با تنبیه و پاداش ها به شدت مهم می باشد و رفتارهای کودک را تحت تاثیر قرار دهد. پدر و مادر ها با استفاده از مشاوره کودک و مشاوره خانواده و یا استفاده از خدمات مشاوره  می توانند برای داشتن شیوه های ارتباطی موثر در خانواده و همچنین ارتباط با کودکان و رفع مشکلات رفتاری کودکان خود اقدام نمایند .

تاثیر فرایند تنبیه , پاداش بر کودکان

یکی از روش های رایج برای تربیت استفاده از روش تنبیه  و پاداش کودک میباشد . تربیت با تنبیه کاملا متفاوت میباشد. تنبیه  شکلی از تربیت است که هیچ وقت، نه به صورت بدنی و نه غیر بدنی، توصیه نمی شود که  کاملا بی تاثیر میباشد.

تنبیه های مختلفی نظیر به پشت بچه زدن ، محروم کردن ، حبس کردن و محدود کردن و …. که همه آن ها اشتباه بوده  و این را باید بدانید وقتی بیش از حد تنبیه کنید، کودک نسبت به آن مقاوم می شود و دچار خشم و انتقام می شود. همچنین بچه هایی که تنبیه می شوند معمولا دیگران را تنبیه می کنند معمولا والدینی که عصبانی هستند فرزندشان را تنبیه می کنند و این عصبانیت برای آن ها رعب و وحشت ایجاد می کند و نا فرمانی و انتقام جویی را در آن ها ایجاد خواهد کرد .

همان طور که قبلا اشاره کردیم  والدین با استفاده از پاداش می توانند در افزایش رفتار های خوب فرزندان خود نقش داشته باشند اما این پاداش ها نباید جنبه مادی داشته باشد. آگاهی استفاده اشتباه از این پاداش ها نتایج دلخواه را به دنبال نخواهد داشت زیرا که دادن پاداش های بزرگ باعث متوقع شدن کودک می شود و ممکن است این پاداش ها به صورت باج دادن و رشوه دادن جلوه کند و در نتیجه نافرمانی و مشکلات رفتاری کودکان را بیشتر کند.

از این رو حتما توصیه و تاکید می شود والدین برای تربیت فرزندان باید اطلاعات و دانش کافی را به دست بیاورند تا از بروز بسیاری از مشکلات بکاهند. به عنوان مثال  کودکان و نوجوانانی احساس موفقیت میکنند که بیشترین همکاری را از خود نشان دهند ولی وقتی از این راه خیالشان راحت نشود ممکن است به رفتارهای نادرستی دست بزنند. به عبارتی مشکلات رفتاری در کودکان و نوجوانان ممکن است به دلیل جلب توجه ، قدرت ،انتقام ، عاجز جلوه دادن خود باشد.

 از عوامل مهم دیگری که در ایجاد مشکلات رفتاری کودکان موثر هستند شامل مشکلات زناشویی ، نگرش و اعتقادات والدین در تربیت فرزندان ، وراثت ، محیط خانواده ،  تاثیر همسالان ، یادگیری و تجربه و … میباشد. از این جهت  شرکت کردن در کارگاه های مربوطه و یا مشورت کردن با روانشناس خوب در کلینیک روانشناسی رامونا و همچنین آشنایی با شیوه های صحیح تربیت فرزندان و رسیدن به هدف های اساسی والدین نیازمند کسب آگاهی می باشد و می توان با کمک روانشناس درمانگر بسیاری از مشکلات را حل کرد و یا از ایجاد آن ها جلوگیری کرد.

روانشناسی کودک و نوجوان و معرفی انواع بازی ها برای کودک

انواع بازی های کودکانه

روانشناسی کودک و نوجوان و تاثیر بازی های تخیلی

بازی برای کودکی امری ضروری میباشد تجربه های کودک از طریق بازی و تماس با دنیای خارج ، قدرت ذهنی کودک را پرورش می دهد و به تدریج با افزایش سن به مفاهیم پی می برد و مهارت او در بر قراری ارتباط کلامی افزایش می یابد .بازی های تخیلی این امکان را برای کودکان فراهم می کند که خود را به صورت کلامی، فیزیکی، واکنشی و تعاملی بیان کنند و نقش های مختلفی را در مرزهای امن تخیل خود تمرین  کنند همچنین  بازی های تخیلی ریشه در خلاقیت کودک دارد و تخیل کودک همراه با رشد ذهنی او از مرحله ی بازی ها خارج شده و در گفتار های کودک رو نمایی می شود.

روانشناسی کودک و نوجوان و تاثیر بازی های آموزشی

کودکان علاقه بسیاری زیادی به بازی دارند. بازی‌های آموزشی وسایل مفیدی هستند. استفاده از وسایل بازی مناسب است، مانند مکعب های چوبی که کودک با جور کردن و دسته بندی کردن آنها می تواند با مسایل اساسی اما ساده و آسان ریاضی آشنا شود. از خانه ی کوچک اسباب بازی برای آشنا کردن کودک با واقعیت های موجود زندگی می توان استفاده کرد.بازی های آموزشی موجب میشود تا  حواس و رشد قوای ذهنی و اجتماعی کودک تقویت شود ، به شرط آنکه سعی کنیم کنترل اصلی بازی در اختیار کودک قرار دهیم و او جهت و مسیر آن را  تعیین کند

روانشناسی کودک و نوجوان و تاثیر بازی های قانونمند

بازی‌های قانونمند  برای کودکان جذابیت بسیاری  دارند و اگر به درستی انجام شوند، می‌توانند بر رشد جسمانی و بهبود روابط اجتماعی کودک بسیار مؤثر باشد. در بازی قانونمند سطوحی از شناخت درباره ی مشارکت ، داد و ستد بر طبق نتایج در نظر گرفته می شود . این بازی  معمولا از حدود ۴ سالگی آغاز می شود . بازی های گروهی که چالش های رقابتی در کودکان  ایجاد می کنند ، موضوعی برای قوانین است.

روانشناسی کودک و نوجوان و تاثیر بازی های نمایشی

بسیاری از کودکان عشق خود به نمایش را از سنین پایین شروع می‌کنند. در این بازی، کودکان از طریق نمایش بازی کردن وانمود می‌کنند که دزد دریایی یا پلیس هستند یا با استفاده از عروسک های مختلف، شخصیت‌های مختلف را نمایش می‌دهند که شخصیت یا چیز متفاوتی هستند. بازی های نمایشی برای کودکان این فرصت را فراهم می‌کند که ایده‌ها، افکار و احساسات خود را در فضایی خلاقانه ابراز کنن.

روانشناسی کودک و نوجوان و تاثیر بازی های جسمی

فعالیت فیزیکی و حرکتی یک بخش مهم دوران کودکی و رشد فرزند میباشد . طبق نظر روانشناس کودک و بازی درمانگر ، کودک برای خارج کردن نیروی اضافی بدن خود و رهایی از خستگی اوقاتی را به بازی های جسمی اختصاص می دهد و کودک در آن ها از قدرت ، چابکی و هماهنگی استفاده می کند.

روانشناسی کودک و نوجوان و تاثیر بازی های تقلیدی

کودکان بازی های تقلیدی ساده را در سنین بسیار کم یاد می‌گیرند. تقلید کودکان از رفتار ها و اعمال دیگران از ویژگی های رشد اجتماعی و شناختی کودک به شمار می رود . بازی های تقلیدی  نشان می دهد کودک کاری را مشاهده کرده و قادر به تشخیص و تکرار آن شده ، به همین دلیل تا حدودی دارای مفهوم است.

روانشناسی کودک و نوجوان و تاثیر بازی درمانی در کودک

از نظر روانشناسی کودک و نوجوان تاثیر بازی درمانی در کودک چیست ؟ بازی درمانی نوعی از درمان است که عمدتا برای کودکان استفاده می شود. بازی درمانی تعاملی بین کودک و بزرگسال آموزش دیده می باشد که نوعی مشاوره یا روان درمانی است که از بازی برای ارزیابی ، پیشگیری یا درمان چالش های روانی-اجتماعی کودک استفاده می شود. به طوری که کودک در طی تعاملات بین فردی با بازی درمانگر در کلینیک بازی درمانی ، پذیرش ، تخلیه هیجانی ، کاهش اثرات رنج آور و … را به همراه دارد.

بازی درمانی بسته به درمانگر و نیاز های خاص کودک متفاوت خواهد بود. بسیاری از درمانگران بازی درمانی یک اتاق بازی درمانی اختصاصی دارند که مملو از وسایلی است که به روند درمانی کودک کمک می کنند. بازی درمانی در بسیاری از مشکلات و اختلال های کودکان نظیر ترس ، اضطراب و استرس ، افسرگی ، لالی انتخابی ، بیش فعالی ، اوتیسم و موارد دیگر تاثیر گذار می باشد.

رواشناسی کودک و نوجوان و فرایند بازی درمانی برای کودک

از نظر روانشناسی کودک و نوجوان فرایند بازی درمانی به این صورت میباشد که در ابتدا بازی درمانگر خوب و کامل کودک را در هنگام بازی مشاهده خواهد کرد و همچنین مصاحبه جداگانه با کودک و والدین انجام خواهد شد . پس از ارزیابی دقیق ، متخصص بازی درمانی اهداف درمانی را تعیین می کند و تصمیم می گیرد که چه محدودیت هایی ممکن است لازم باشد . از مواردی که روانشناس کودک در اتاق بازی درمانی به آن توجه می کند که کودک چگونه از والدین جدا می شود ، چگونه به تنهایی بازی می کند و هنگام بازگشت والدین خود چه واکنشی نشان می دهد.

بازی درمانی بسته به درمانگر و نیازهای خاص کودک متفاوت خواهد بود. برای شروع ، ممکن است درمانگر بخواهد  ارتباط کودک با انواع مختلف اسباب بازی ها و این که چگونه رفتار آن ها جلسه به جلسه تغییر می کند را مشاهده نمایید . کودک ممکن است از بازی برای حل ترس و اضطراب و به عنوان یک مکانیسم تسکین دهنده و یا برای بهبود و حل مسئله استفاده کنند .

پس از ارزیابی دقیق بازی درمانگر بر طبق نیازهای کودک و رفتار و پیشرفت درمانی و نوع مشکل کودک برنامه مناسب را تعیین می کند  بازی درمانی نظیر نقاشی درمانی ، هنر درمانی ، شن درمانی ، بادکنک خشم ، بازی کلمات احساسی و ….  می باشد و حتی در مواردی از والدین و خواهران و برادران کودک در جهت حل تعارض، بهبود و پویایی خانواده استفاده کند.

روانشناسی نوجوانان

امروزه نیاز به مشاوره نوجوان بسیار احساس می شود. دوران نوجوانی اوایل بلوغ افراد است و در دوران بلوغ، افسردگی، استرس و اضطراب همگی به سراغ نوجوان هجوم خواهند برد. همچنین نوجوانی به عنوان دوره ای حد فاصل کودکی و بزرگسالی می باشد که تغییرات فیزیولوژیکی و افزایش هورمون های جنسی در آن اتفاق می افتد . بهترین تعریف دوران نوجوانی فرایندی است که افزایش توانایی تسلط بر چالش های پیچیده تکالیف درسی ، بین فردی ، هیجانی و علاوه بر آن جست و جوی استعداد ها ، هویت اجتماعی و علایق جدید اتفاق می افت

روانشناسی کودک و نوجوان ( نوجوان بهنجار کیست ؟ )

مفهوم بهنجاری در رشد نوجوان به میزان انطباق روان شناختی اطلاق می گردد . تقریبا ۷۵% افراد ، دوره نوجوانی با انطباق موفقیت آمیز با تغییرات جسمانی ، شناختی ، هیجانی را دارند  که عمدتا براساس داشتن دوره کودکی موفق تعیین می شود . تقریبا در ۲۰% نوجوانان انطباق ضعیف روانی ، بیزاری از خود ، اختلال سلوک ، سوء مصرف مواد ، اختلالات عاطفی و سایر اختلال های روانپزشکی و روانشناختی مختل کننده بروز می کند .

طبق تحقیقات انجام شده در  روانشناسی کودک و نوجوان سازگاری نوجوان در امتداد کارکرد روانی قبلی او قرار دارد ، بنابراین در کودکانی که دچار مشکلات روانشناختی هستند ، خطر ابتلا به مشکلات روانشناختی بالا می باشد . نوجوانانی که با اختلال های روانشناسی مواجه هستند در معرض خطر تعارض با خانواده و بیزاری از آن ها قرار دارند هرچند اکثر نوجوانان دچار ناراحتی های گاه به گاهی می شوند اما عملکرد تحصیلی خوبی دارند و ارتباط آن ها با همسالان مناسب است و از زندگی خود رضایت دارند

روانشناسی کودک و نوجوان و تغییرات اساسی دوره نوجوانی

بلوغ جسمی در نوجوان

طبق نظر روانشناسی کودک و نوجوان دوران نوجوانی که بلوغ در آن اتفاق می افتد دوران حساسی است در این دوران تغییرات جسمی که باعث رشد جسمی و جنسی و توانایی تولید مثل می باشد در نوجوان حاصل می شود. و به صورت واضح می توان انواع تغییرات جسمی و رشد را والدین در فرزندان خود مشاهده کنند.همچنین نوجوان در این دوره احساس تغییرات چشمگیر روانی نیز دارند که از این تغییرات به عنوان بلوغ روانی یاد می شود .

بلوغ شناختی در نوجوان

طبق نظر روانشناسی کودک و نوجوان در این مرحله، کسب دانش و مهارت های لازم برای اشتغال یا برای ادامه تحصیل، به عنوان یک نیاز مهم در تعلیم و تربیت نوجوانان مطرح می شود. بلوغ شناختی مربوط به کارکرد های اجرایی مغز می باشد و به توانایی های او افزوده می شود برای مثال نوجوانان توانایی برای خود نگری و خود گردانی را به دست می آورند رابطه با همسالان و موقعیت های اجتماعی و جامعه پذیری ، افزایش قدرت فکر منطقی و انتزاعی و … مواردی هستند که در این دوران حاصل می شود.

روانشناسی کودک و نوجوان و عزت نفس در نوجوانان

عزت نفس نحوه ارزش گذاری و درک ما از خود و توانایی هایمان است. عزت نفس از عوامل مهمی میباشد که بر اساس آن درک فرد از میزان موفقیت ها و دستاورد های خود و نیز ادراک وی در زمینه میزان تایید و احترام همسالان ، اعضای خانواده ، معلمین و جامعه است. از مهم ترین عوامل عزت نفس خوب نوجوان ، ادراک فرد از ظاهر جسمانی مثبت و داشتن ارزشی والا نزد همسالان و خانواده میتوان نام برد .

خصوصیات ثانویه عزت نفس مربوط به دستاورد های تحصیلی ، توانایی های ورزشی و استعداد های خاص است مانند نقاشی کردن میباشد به عنوان مثال اگر نوجوان شما خلاق یا عاشق نقاشی کردن میباشد، این فعالیت یک خروجی خلاقانه برای او فراهم می کند و به ایجاد اعتماد به نفس او کمک می کند. همچنین اعتماد به نفس بستگی به پسخوراند مثبتی که از گروه همسالان و اعضای خانواده دریافت می کند میباشد و به همین دلیل به دنبال گروهی هستند که آن ها را بپذیرند.

دختران و پسران در حفظ عزت نفس در این دوران ممکن است با مشکل رو به رو شوند این مشکلات تا حد زیادی بین نوجوانان شایع هست و گاهی ممکن است نتایج خیلی بدی برای آن شخص داشته باشد. پس از این جهت  آموزش دادن مهارت های حفظ عزت نفس و به عبارتی افزایش عزت نفس در نوجوانان در کلینیک روانشناسی نوجوانان توسط متخصص روانشناس نوجوان موثر خواهد بود

روانشناسی کودک و نوجوان و هویت نوجوانی

نوجوانی، حد فاصل بین کودکی و جوانی است که حدود سنی ۱۲ سالگی تا ۱۸ سالگی را شامل می‌شود. روانشناسی کودک و نوجوان یکی از اصلی‌ترین نشانه‌های دوران نوجوانی، را بلوغ میداند که بر مسائل فیزیولوژیک تاثیر می‌گذارد. بلوغ فیزیولوژیک شامل تغیرات بدنی است که در فرد اتفاق می‌افتد. در این دوران هویت جنسی و جنسیتی نوجوانان شکل می گیرد و علاوه بر آن هویت اخلاقی ، ارزشی و اعتقادی نیز در مرحله شکل گیری خواهد بود.

یکی از ویژگی های انحصاری انسان ، مغز پرسشگر او است و زمانی که فرد به رشد عقلی نسبی که همان تفکر انتزاعی است ، می رسد مهم ترین سوال در ذهن او ظاهر می شود و آن فلسفه هستی می باشد که “من کیستم؟”. برای یک نوجوان که مراحل رشد را به درستی طی می کند ، گفته های والدین و دیگران به تنهایی ملاک خوب و بد یا درست و نادرست بودن مسائل نیست و فرد در مرحله نوجوانی می‌خواهند به ماهیت وجودی خود پی ببرند و بدانند چه هستند و از کجا آمده‌ است یا اینکه ارزش‌های اجتماع و فرهنگ چیست یا اینکه هویت جنسی و ارتباط با جنس مخالف باید به چه صورتی باشد؟

نوجوان در این مرحله از زندگی خود سعی می کند که  از طریق تحقیق ، مطالعه ، بحث و گفتگو و تعقل و تفکر به چهار چوب های اخلاقی و ارزشی خود دست یابد.  نوجوان ممکن است در این دوران دچار سردرگمی و ابهام در هویت شود و در این صورت باید با استفاده از خدمات روانشناسی و مشاوره نوجوان به او کمک کرد

روانشناسی کودک و نوجوان و مراحل نوجوانی

مراحل نوجوانی

نوجوانی دورانی پر از فراز و نشیب میباشد ؛ دورانی که شناخت آن امری است بسیار مهم و ضروبری برای والدین، مربیان و هم برای خود نوجوان میباشد.آگاهی و  شناخت از مراحل رشد نوجوانان  هم برای والدین ، هم برای مربیان تاثیر مثبتی خواهد داشت. زیرا که داشتن دانش در این زمینه می تواند چگونگی ارتباط با آن ها و حل کردن مسائل مربوط به فرزند نوجوان خود موفق میباشند و در صورتی که با مشکلات و اختلال هایی در طول دوران رشد فرزند نوجوان خود رو به رو شدند و توانایی حل آن را نداشتند بتوانند از یک روانشناس نوجوان خوب در مرکز مشاوره نوجوانان جهت بهبود وضعیت نوجوان خود اقدام کنند.

طبق نظر اریکسون، این مرحله مهم‌ترین مرحله در رشد انسان است که از دوازده‌سالگی تا بیست‌سالگی به طول می‌انجامد. همچنین تغییر و تحوّلات مراحل نوجوانی به سه مرحله تقسیم می شود که ما در این بخش به معرفی آن ها می پردازیم :

روانشناسی کودک و نوجوان (اوایل نوجوانی)

روانشناسی کودک و نوجوان مرحله اوایل نوجوانی را سرآغاز مشکلات یا انتشار یک پیغام میدانند. اوایل نوجوانی که سنین ۱۲ تا ۱۴ سالگی را شامل می شود و بزرگ ترین تغییرات جسمانی ، نگرشی و رفتاری در آن ها مشاهد می شود.  در این دوران نوجوان، تغییراتی را در خود احساس می کند. جوش های صورت و سبز شدن بالای دهان اولین نشانه های جسمی است که در بدن نوجوان خود را  نمایان میکند.

در اوایل نوجوانی (دختر ها و پسر ها) بسیار زیاد از عادات های معمول خانواده ها انتقاد میکنند و اصرار دارند وقتشان را با همسالان خود و با نظارت کمتر والدین سپری کنند، از سبک و ظاهر خود ، همچنین در این دوره نوجوان  آگاهی بیشتری پیدا کرده و ممکن است ارزش های خانوادگی را که قبلا پذیرفته بود را  زیر سوال ببرد . نوجوان در این دوران تمایل به خود مختاری دارد و در برابر محیط خود وضع مشخص و معینی به خود می گیرد و برای روش زندگی خود طریقه رفتار معینی را تثبیت می کند.

این امر گاهی با رفتار های مبارزه جویانه در قبال منابع قدرت از جمله معلمین و مسئولین مدرسه و ابراز بیزاری همراه است . به طور کلی با وجود دوستان جدید برای نوجوان , در این دوره اکثر نوجوانان پیوند مثبت با اعضای خانواده ، دوستان قبلی و ارزش های خانواده را حفظ می کنند . با این حال اوایل نوجوانی را اغلب دوران آشوب معرفی می کنند که طی آن فرد خانواده ، دوستان و سبک زندگی معمول خود را رد کرده و باعث بیگانگی شدید نوجوان می باشد.

روانشناسی کودک و نوجوان (اواسط نوجوانی)

تغییرات جسمی ناشی از بلوغ در اواسط نوجوانی ادامه  پیدا میکند . طبق نظر روانشناسی کودک و نوجوان بیشتر  پسران در این سن جهش رشد خود را آغاز کرده اند و تغییرات مربوط به بلوغ همچنان ادامه دار میباشد. دراین مرحله نوجوان بین ۱۴ تا ۱۶ سالگی می باشد. در این مرحله نوجوان در حالی که برای استقلال بیشتر تلاش می کند با والدین خود مشاجره بیشتری دارد  که اغلب باعث بروز تعارض هایی با والدین و انتظارات آن ها می شود اما در اکثر موارد نوجوان می تواند ضمن آن که خود را منحصر به فرد و متفاوت از خانواده اش می داند اتحاد با اعضای خانواده را حفظ می کند.

روانشناسی کودک و نوجوان (اواخر نوجوانی)

در این سن نوجوانان عموماً رشد فیزیکی را کامل کرده و به بلوغ رسیده است. طبق نظر روانشناسی کودک و نوجوان در سنین ۱۷ تا ۱۹ سالگی کاوش مداوم علایق تحصیلی، سلایق هنری و موسیقی، فعالیت های ورزشی و پیوند های اجتماعی سبب می شود نوجوان درک روشن تری از خود و حس تعلق به برخی گروه ها را در خود ایجاد کند. نوجوانانی که وارد اوایل بزرگسالی می شوند اکنون احساس قوی تری از فردیت خود دارند و می توانند ارزش های خود را شناسایی کنند.

نوجوانان سازگار از انتخاب های فعلی خود در زمینه فعالیت ها، علایق، سرگرمی ها و دوستی ها راضی هستند ، هر چند می دانند هویت آن ها در طول سال های جوانی رو به پیشرفت و اصلاح خواهد بود . نوجوانان ممکن است گاهی در این دوران با برخی از مشکلات رفتاری و اختلال ها درگیر شود که در این صورت نیازمند  تشخیص و توجه ویژه توسط مشاور نوجوان می باشد.

درمان این اختلال ها بسیار پر اهمیت میباشد و در صورتی که به آن توجه نشود مشکلات بسیاری برای والدین ایجاد خواهد کرد.س با این تفاسیر اگر اختلال های روانی و مشکلات در  سنین نوجوانی کنترل شود  آینده سلامت فرد، خانواده و جامعه را می توان کنترل کرد.

روانشناسی کودک و نوجوان و درمان انواع اختلالات

درمان انواع اختلالات در نوجوانان

روانشناسی کودک و نوجوان و اضطراب در نوجوان

طبق نظر روانشناسی کودک و نوجوان دوران نوجوانی که بلوغ در آن اتفاق می افتد دوران حساسی است در این دوران تغییرات جسمی که باعث رشد جسمی و جنسی و توانایی تولید مثل می باشد در نوجوان حاصل می شود. و به صورت واضح می توان انواع تغییرات جسمی و رشد را والدین در فرزندان خود مشاهده کنند.همچنین نوجوان در این دوره احساس تغییرات چشمگیر روانی نیز دارند که از این تغییرات به عنوان بلوغ روانی یاد می شود .

روانشناسی کودک و نوجوان و سوء مصرف مواد در نوجوانان

طبق نظر روانشناسی کودک و نوجوان در این مرحله، کسب دانش و مهارت های لازم برای اشتغال یا برای ادامه تحصیل، به عنوان یک نیاز مهم در تعلیم و تربیت نوجوانان مطرح می شود. بلوغ شناختی مربوط به کارکرد های اجرایی مغز می باشد و به توانایی های او افزوده می شود برای مثال نوجوانان توانایی برای خود نگری و خود گردانی را به دست می آورند رابطه با همسالان و موقعیت های اجتماعی و جامعه پذیری ، افزایش قدرت فکر منطقی و انتزاعی و … مواردی هستند که در این دوران حاصل می شود.

روانشناسی کودک و نوجوان و مشکلات هویت در نوجوانان

یکی از مشکلاتی که  نوجوانان در این دوران با آن دست و پنجه نرم می‌کند بحران هویت است. مشکل هویت به عنوان بلاتکلیفی در مورد موضوعات مربوط به هویت نظیر هدف ها  رفتار جنسی ، ، انتخاب شغل ، دوستی ها ،ارزش های اخلاقی و … می باشد  . مشکل هویت ناراحتی زیادی را برای نوجوان ایجاد خواهد کرد و یک مشاور نوجوان خوب می تواند به این نوجوانان در انتخاب و کسب آگاهی کمک کند .

روانشناسی کودک و نوجوان و پرخاشگری در نوجوان

پرخاشگری و رفتارهای پرخاشگرانه زمانی انجام می شود که فرد در رسیدن به اهدافش با مانع مواجه شود. الگوهای پرخاشگری رفتار و نقض حقوق دیگران جز شایع ترین ها در بین کودکان و نوجوانان می باشد و ممکن است نوع تربیت والدین به شکل روش تربیتی خشن و تنبیهی ، اختلاف های خانوادگی ، فقدان نظارت مناسب والدین و فقدان کفایت اجتماعی ارتباط داشته باشد و به همین دلیل خانواده ها  حتما باید برای حل کردن مشکل پرخاشگری در نوجوان خود هرچه سریعتر باید اقداماتی را ترتیب دهند و از مشاور نوجوانان کمک بگیرند.

روانشناسی کودک و نوجوان و افسردگی در نوجوانان

 در صورتی  علائم حس و حال خوبی نداشتن  و احساس خستگی  و ناراحتی کردن چندین روز در نوجوان ادامه داشته باشد امکان دارد که  نوجوان به این بیماری روانی دچار شده باشد. افسردگی در در نوجوانان را میتوان با تغییرات عاطفی کاملا مشاهده کرد و زمانی که این تغییرات برای  طولانی مدت باشد باید به عنوان هشداری دانشت و نسبت به درمان افسردگی در نوجوانان سریعا اقدام کرد از علائم افسردگی در نوجوانان می توان به بی علاقگی ، بی انگیزگی ، افت تحصیلی ، خشم و عصبانیت ، خستگی زود هنگام ، تغییرات خواب و خوردن و….. اشاره کرد.

روانشناسی کودک و نوجوان و اختلال شخصیت مرزی در نوجوانان

اختلال شخصیت مرزی از جمله مشکلاتی است که از سنین نوجوانی در افراد ظاهر و معمولاً در اوایل بزرگسالی شروع می‌شود. اختلال شخصیت مرزی بر احساس فرد نسبت به خود، نحوه ارتباط او با دیگران و نحوه رفتارش تأثیر می گذارد. نوجوانان دارای اختلال شخصیت مرزی فاقد احساس پایداری از خود هستند و نمی‌دانند چگونه احساسات خود را پردازش کنند و از آنجایی‌که هویت محکمی ندارند، بی‌ثباتی عاطفی، خلقی و رفتاری شدیدی دارند.